Scroll down

Category: Vrhunci

Dokumentarni Film

ZAŠTO SMO KREATIVNI?

Film „Zašto smo kreativni?“ je projekat reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoje karijere snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice koji su se usudili da odgovore na krucijalno, nimalo naivno i lako pitanje - „ZAŠTO SMO KREATIVNI?“. Venders, Tarantino, Marina Abramovic, Mandela, Dalaj Lama, Bono, Anđelina Žoli, Kitano, Emir Kusturica su samo neki od učesnika. Reditelj nam predstavlja neposredan, spontan odnos sa svojim sagovornicima, koje je neretko snimao u sasvim neformalnim situacijama i netipičnom, opuštenom okruženju.

Dokumentarni Film

VHS REVOLUCIJA

Biblioteka Jejl univerziteta otvorila je svoje VHS odeljenje i prikazala istoriju ovog globalnog medija. Zabavni portret mitske kasete prikazan je kroz putovanje od istoka ka zapadu i obratno, a osvrt na osamdesete godine prošlog veka kao perioda koji je definisao naš svet takođe je istaknuti deo dokumentarca VHS Revolution.

Dokumentarni Film

DRŽAVA PROTIV MANDELE I OSTALIH

2018. godina je obeležila stogodišnjicu rođenja Nelsona Mendele. On je vodeću poziciju u otporu Aparthejdu u Južnoafričkoj republici zauzeo tokom istorijskog suđenja 1963. i 1964. godine. Osim Mendele, na listi suočavanja sa smrtnom kaznom, našlo se još osam istaknutih ljudi, koji su takođe bili podvrgnuti bespoštenim unakrsnom ispitivanju. Tokom suđenja, južnoafrički režim je odgovornost prepustio tužilaštvu i mirno stajao po strani. Nedavno pronađeni arhivski audio snimci tih saslušanja nas vraćaju u prošlost mučne sudske bitke od pre pola veka, inovativnim rediteljskim postupkom. Izvanredan primer kreativne rekonstrukcije i nadgradnje arhivskog materijala kroz animirane sekvence koje se prepliću sa glavnim narativnim tokom i svedočenjima preživelih, dodaje emocionalnu dimenziju i empatiju sa žrtvama, protagonistima ovog filma.

Dokumentarni Film

ČOVEK KOJI JE UKRAO BANKSIJA

Godine 2007. Banksi dolazi u Palestinu da slika na zidovima grada. Među umetničkim radovima koje je Banksi sa svojim timom naslikao na ulicama, jedan se posebno istakao. Bio je to Mural izraelskog vojnika I magarca, a koji podstiče bes: jedna je stvar ući na teritoriju i raditi čak i bez uvođenja u zajednicu, ali čitavom svetu ih prikazati kao magarce je nešto neprihvatjivo. Upravo zato lokalni taksista Valid ulazi u grad i uz podršku zajednice, iseca zid koji vređa sa ciljem da ga stavi na Ebay i proda najvećem ponuđivaču.
Ono što sledi je priča o sukobu kultura, umetnosti, identiteta, krađe i crnog tržišta.

sr_RSSerbian