Scroll down

Vesti

Vesti

Enter Dok takmičarska selekcija DOK #6 festivala

Sedam uzbudljivih debitantskih dokumentaraca iz celog sveta u takmičarskom programu šestog DOK festivala

Šesto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #6 biće održano od 1. do 4. februara u mts Dvorani.

Takmičarski program pod nazivom Enter Dok u kome učestvuju debitantski dugometražni dokumentarni filmovi, predstaviće sedam ostvarenja. U okviru ove selekcije biće dodeljena nagrada publike. 

Film “Avenal” autorke Ane Sandrini prikazuje sliku sela Kave del Predil, rudnika skrivenog u šumama italijanskih Julijskih Alpa. Ovo selo danas predstavlja samo obris onoga što je nekada bio – mesto napretka i avangarde. Čini se da je rudnik jedina statična tačka u ovoj maloj dolini, gde su se ukrštale imperije, nacije, narodi i etničke grupe. Rediteljka filma biće gošća festivala.

Još jedna rediteljka koja će predstaviti svoj film na festivalu je i Merve Kuš Mataradži iz Turske. Ona će srpskoj publici predstaviti film “Ema” koji prati život Britanke Eme čiji je jedan beg iz škole zauvek promenio njen život. Ema se zaljubljuje u Mehmeta, Turčina koga je upoznala na venčanju zbog kog je pobegla iz škole. Kada Mehmet, ilegalni imigrant, bude deportovan, Ema odlazi za njim u Tursku. Nastojeći da se uklopi u novi život, Ema se suočava s izazovima koje nosi uloga strankinje, žene i majke usred finansijskih teškoća. 

“Prohujale noći” autora Alberta Martina Menačoa prati živote mladih ljudi koji žive u selu na jugu Španije čiji portret otkriva zemlju zečeva i magaraca, ljubavnih priča, vatre i rejv žurki. “Samjuel i svetlost” autora Vinisiusa Girnisa nominovan za Oskara 2024. u selekciji za najbolji dokumentarni film je vizuelno impresivan film čija radnja prati život šestogodišnjeg Samjuela i njegove porodice koji žive u malom ribarskom selu Ponta Negra koje se nalazi na obali Paratija u Brazilu. Dolazak električne energije i turizma u selo dekonstruiše idealizovani raj i stvara portret savremenog Brazila. U filmu „Treća i četvrta generacija“ autora Lukasa Zunda, Silvija, časna sestra, suočava se sa odgovornošću za dela svog dede, komandanta nacističkog koncentracionog logora, kroz izvođenje umetničkih performansa. Film “Poli” Damjana Nikolova sniman 29 meseci na udaljenim lokacijama u Bugarskoj predstavlja život posvećenog pčelara koji je napustio život u gradu. Njemu priskače u pomoć neočekivani hrabri mali heroj. 

Belgijski film “Sklopljeni život” Elodi Degavre prikazuje čelični grad o kom se priča u komšiluku. Lagane kuće osmišljene od strane njihovih budućih kupaca. Građevinski set poveren studentima. U Briselu, Liježu i Šarlroa, tri arhitekte i nekoliko građana avanturista će ostvariti svoju utopiju: stambene jedinice u formi kompleta za sklapanje, dostupne svima! Šta danas ostaje od njihovih vizionarskih kuća? 

Podsećamo, festival će u četvrtak, 1. februara u 19 časova u sali 6 mts Dvorane otvoriti film „Anselm“ Vima Vendersa u 3D tehnici. Program šestog izdanja festivala DOK biće uskoro dostupan na sajtu https://dokfest.rs/.

sr_RSSerbian