Scroll down

NEWS

Uncategorized

Dokumentarci o Anselmu Kiferu, Dariju Arđentu i Pazoliniju u okviru Glavnog programa DOK #6 festivala

Zbog velikog interesovanja dodatna projekcija filma “Anselm” Vima Vendersa na šestom DOK festivalu

 

Zbog velikog interesovanja publike i nakon dve rasprodate projekcije otvorena je još jedna, dodatna projekcija filma “Anselm” Vima Vendersa u okviru programa Šestog međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #6. 

 

Nova projekcija Vendersovog ostvarenja o jednom od najinovativnijih i najvažnijih slikara i vajara našeg vremena, Anselmu Kiferu, zakazana je za subotu, 3. februar u 19 časova u sali 1 mts Dvorane.

 

Sniman u 3D tehnici i 6K rezoluciji, film “Anselm” pruža filmsko iskustvo stvaralaštva umetnika koji istražuje ljudsko postojanje i cikličnu prirodu istorije, inspirisan književnošću, poezijom, filozofijom, naukom, mitologijom i religijom. Tokom više od dve godine, Venders je pratio Kiferov put od rodne Nemačke do njegovog trenutnog doma u Francuskoj, povezujući faze njegovog života sa ključnim mestima njegove karijere koja traje više od pet decenija.

U okviru glavnog programa festivala biće prikazana još tri ostvarenja: “Friuli mladog Pazolinija”  Roberte Kortele, “Dario Arđento Paniko” Simonea Skafidija i “Mala tužna devojka” Mone Ašaš (glavna uloga Marion Kotijar).

Italijanski film Friuli mladog Pazolinija” biće prikazan u petak, 2. februara u 19 časova u sali 3 mts Dvorane. Autorka filma Roberta Kortela biće gošća festivala. U najtežem periodu Drugog svetskog rata, izuzetan student iz Bolonje pronalazi utočište u malom selu Furlanije. Ovde otkriva čist poetski jezik, furlanski; otvara školu za decu farmera i bori se za širenje kulture i nade u Furlaniji koju muče beda i bombardovanje. Njegovo ime je Pjer Paolo Pazolini. 

U subotu, 3. februara u 16 časova u sali 6 mts Dvorane biće prikazan film “Mala tužna devojka”. Nakon majčine smrti, Mona Ašaš otkriva hiljade fotografija, pisama i snimaka, ali ove zakopane tajne čine njen nestanak još većom enigmom. Kroz snagu filmskog stvaralaštva i lepotu inkarnacije, ona oživljava svoju majku kako bi proputovala kroz njen život i saznala ko je ona zaista bila. Glavnu ulogu u filmu igra nagrađivana glumica Marion Kotijar, koja u ovom intimnom dokumentarcu igra umetnicu viđenu očima njene ćerke.

U izolovanom ambijentu hotelskih soba, Dario Arđento, majstor horora, stvarao je svoje najveće filmske kreacije, tražeći utočište od spoljašnjeg sveta kako bi zaronio u svoje noćne more. Unutar hotelske sobe, Arđento piše svoj poslednji film, dok ga prate kamera i ekipa koja pravi dokumentarni film o njemu i njegovoj slavnoj karijeri. Film “Dario Arđento Paniko” biće prikazan u nedelju, 4. februara u 16 časova u sali 6 mts Dvorane.

Podsećamo, šesti DOK festival će se održati od 1. do 4. februara u mts Dvorani. Program festivala dostupan je na sajtu https://dokfest.rs/. Ulaznice za festival mogu se nabaviti na blagajni mts Dvorane kao i preko sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok6

 

Glavni program DOK festivala (trejleri):

Friuli mladog Pazolinija: https://www.youtube.com/watch?v=XUgW2ya-ZgM 

Dario Arđento Paniko: https://www.youtube.com/watch?v=VS3be5AHGyY 

Mala tužna devojka: https://www.youtube.com/watch?v=YGvz3_Lv5ZA 

en_USEnglish