Scroll down

Category: Prvi Korak

Dokumentarni Film

KRIZA JE NAŠA

Rediteljka Rebeka Kaufman prati svakodnevni život prosečne grčke porodice koja živi u Atini u trenutku kada su prinuđeni da prodaju svoj stan. Na širem nivou, film je refleksija trenutnog stanja u Grčkoj kao posledica grčke i evropske krize. Hronotopskim postupkom, rediteljka nam kroz neposredan, prisan odnos sa svojim protagonistima, postajući deo njihove svakodnevice, otkriva dramatičan karakter krize koja razara ljudske živote.

Dokumentarni Film

NAPRED CRVENI, NAPRED

Na predsezonskom fudbalskom slavlju u malog gradu u Ohaju, dogodio se gnusan zločin koji je privukao nacionalnu pažnju: igrači voljenog srednjoškolskog fudbalskog tima napali su tinejdžerku i dva ključna počinioca su kažnjena. Ali ono što je pokrenulo mnoga pitanja u vezi sa slučajem jesu dokazi otkriveni od strane Aleksa Godara, blogera koji se bavi kriminalom. Uznemirujući sakriveni sadržaj sa interneta pokrenuo je buru emocija i otkrio tajni dogovor tinejdžera, profesora, roditelja i trenera da zaštite napadače i diskredituju žrtvu.

Dokumentarni Film

NAŠA AFRIKA

Više od 35 godina Sovjeti šire svoj geopolitički uticaj na afričkom tlu humanitarnom pomoći obojenom marksističkom ideologijom. Do 1991. godine, neki od najboljih filmskih radnika ove zemlje poslati su da zabeleže „slavno napredovanje“ socijalizma u Africi. Sovjetski savez se raspao i „socijalizam“ je postala ružna reč. Rusija je, boreći se sa ekonomskom krizom, izgubila sav politički interes u Africi. Ipak, hiljade kilometara arhivskog filmskog materijala i dalje postoji.

Dokumentarni Film

DVOSTUKO JA

Nakon otkrića rukopisa, fotografija i filmova kolumbijskog etnografa Gregorija Hernandeza de Albe, reditelj Filipe Rugeles koristi materijal kako bi delimično rekonstruisao ekspedicije ovog etnografa, ali i napravio svoj jedinstveni kolaž koji ilustruje način života starosedelaca i tragičnih nerazumevanja između njih i španskih kolonijalista. Fascinantan film, hibridna vizuelna forma na granici višemedijske umetnosti. Višeslojno putovanje kroz introspektivni svet rediteljevih refleksija sučeljenim sa prizorima koji ukazuju na dramatičnu kolonijalnu prošlost ali i sadašnjost južnoameričkog kontinenta.

sr_RSSerbian